Vil·la de Santa Rita
Malgrat de Mar

    Maresme
    Turó de Santa Rita
    Emplaçament
    S'hi accedeix pel carrer Guillem de Palafolls i per l'Avda. Costa Brava

    Coordenades:

    41.65199
    2.73802
    478186
    4611171
    Número de fitxa
    08110 - 23
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Antic
    Romà
    Segle
    -I/IV
    Estat de conservació
    Dolent
    Destruït. La major part de la zona ha estat urbanitzada.
    Protecció
    Legal
    BPU. Catàleg de Béns del POUM, 2004.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 900
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

    Al vessant sud-est del turó de Santa Rita s'hi van localitzar restes arqueològiques que s'han identificat com una vil·la romana. En les diverses intervencions que s'han anat fent a la zona, s'han documentat murs i paviments, com també abundant material ceràmic, que ha fet pensar que es tractés de les dependències de la pars rustica d'una vil·la romana, o bé d'algun establiment romà de tipus industrial amb diverses dependències. El material ceràmic localitzat propociona una cronologia que va des del segle I a.C fins al IV d.C.; entre aquest destaca terra sigil·lada lucente, terra sigil·lada africana D, terra sigil·lada sudgàl·lica, àmfores, entre d'altres.

    La primera intervenció arqueològica feta a la zona va ser entre els anys 1981 i 1983, concretament al número 40-42 del carrer Guillem de Palafolls. S'hi van fer més intervencions entre els anys 1995, 1998, 2001, 2003 i 2004 i 2005, com també una prospecció l'any 2008 en motiu de la revisió de la Carta Arqueològica del Maresme. La majoria de les estructures documentades van ser eliminades sota control arqueològic.

    Catàleg de Béns Protegits del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal de Malgrat de Mar (2004). Ajuntament de Malgrat de Mar.
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Malgrat de Mar (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.