Vilallonga (necròpolis F)
Sant Martí Sesgueioles

Can Balart
    Emplaçament
    A 500 metres al S de la masia de Can Balard, divisòria amb la terrassa de conreu inferior, zona arbrada
    625

41.69738
    1.50717
    375782
    4617254
    08228 - 54
    Carolingi
    Molt parcialment conservada, tomba incompleta.
    Catàleg de béns a protegir (2012), POUM Sant Martí Sesgueioles.
    Número de registre: 7703. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble Patrimoni Arqueològic
    Científic/Cultural
    08228A004000030000LK
    Josep Anton Pérez Arriaga (TRÍADE Serveis Culturals)

Es tracta d'un conjunt integrat per una sepultura excavada a la roca i una balma de petites dimensions amb un regueró de desguàs picat a la mateixa roca. La sepultura, incompleta i aïllada, està ubicada a l'extrem d'una codina de roca sorrenca i de forma trapezial, en posició horitzontal. La seva orientació és nord-sud, i pertany a un adult. No conserva ni la capçalera ni els peus. Les dimensions, documentades pels arqueòlegs que van realitzar la carta arqueològica, són: la longitud incompleta, és d'1'10 m, l'amplada als extrems és de 0'38 i 0'36 m, i la seva profunditat al centre és de 0'34 m.

A la visita realitzada amb motiu d’aquest treball, la tomba és incompleta, amb l’entorn sedimentat i amb molta vegetació natural.

Jaciment descobert per membres de la Secció d'Arqueologia del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada el 4 de febrer del 1979. Durant la visita a l'indret amb motiu de la realització de la Carta Arqueològica l'any 1985, no s'aprecià, a part de l'esmentada balma, cap altre tipus d'estructura. Aquest tipus d'enterrament es pot datar en els segles VIII-IX, o més antic. Segons els arqueòlegs responsables de la revisió de la Carta l'any 1991, les dues estructures es troben a dos nivells diferents, i formen part dels murs de contenció de les vinyes.

AA.VV. (1992). Catalunya Romànica. Vol. XIX. El Penedès. L'Anoia. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana.