Vilaespinosa de Dalt
Vilanova de Sau

Vilaespnosa de Dalt s/n
    Situada a un pla sobre Vilaespinosa. S'hi accedeix a partir d'un camí a l'esquerra de la casa

Joan Casas Blasi

Casa construïda sobre les restes, o a partir de l'estructura de l'antiga Cabana de Vallespinosa.
    Antigament aquest edifici era de plana quadrada (6x6metres) amb coberta a doble vessant. A la part esquerra s'hi adossaven dos cossos de construcció més moderna que eren coberts per la mateixa teulada que l'edifici principal. Al centre de l'edificació s'hi obria un portal amb la llinda de fusta, segons consta a la fitxa número 24892 de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya corresponent al terme de Vilanova de Sau.
    L'edifici actual, sorgit de les reformes dutes a terme a aquesta construcció primerenca, consta d'unes mides de 17,50x6,10 metres. La seva superfície total és de 182m2 i la superfície coberta de 106m2.
    La construcció consta d'una planta baixa amb un pis i amb la coberta a doble vessant. El carener és perpendicular a la façana. Adossat a l'esquerra de la façana principal, s'hi troba un cos de dues plantes que recorda la figura d'una cabana, presenta la coberta a una vessant, amb una finestra a la part inferior i una gran obertura al pis superior protegida amb barana catalana.
    A porta d'accés és troba centrada a la paret principal i a sobre s'hi situa un balcó amb barana de fusta.

A l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya corresponent al municipi de Vilanova de Sau, a la fitxa 24892 corresponent a Villaespinosa es troba descrita la cabana que es trobava a la seva propietat i que segons l'autor de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Guilleries-Savassona. Municipi de Sau, fou substituïda per la construcció actual.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.