La casa nova de la Peça
Vilanova de Sau

Casa nova de la Peça s/n
    A 500 metres al sud de sant Pere de Castanyadell

Dolent
    L'estat d'abandó en que es troba l'edifici ha permès l'enrunament d'algunes de les parets així com part de la teulada. La vegetació ha crescut per sobre l'estructura malmetent-la de manera considerable.
    08304A014000090000TH
    Joan Casas Blasi

Situada en un punt elevat, no hi ha un camí que hi condueixi fàcilment. La visió és dificultosa degut a l'espessa vegetació.
    Masia abandonada de la qual s'observa encara la presència d'una planta baixa, un primer pis i les golfes.
    La part de la teulada conservada era de doble vessant amb el carener perpendicular a la façana.
    Les obertures, tan finestres com portes d'accés son rectangulars i emmarcades amb maons cuits, alhora es troben coronats per una llinda de fusta.
    S'observa la presència de diverses construccions annexes adossades a l'estructura principal que es trobaven cobertes per la prolongació de la mateixa teulada de l'edifici principal.
    Encara conserva alguns dels arrebossats que cobrien les parets del mas, tot i que es tan molt deteriorats.
    Al redós es pot observar la presència de diversos coberts que demostren l'activitat agrícola que hauria tingut l'edifici en moments anteriors.

Segons l'actual propietari l'abandó del mas es produí fa uns 40 anys aproximadament.
    Sota el nom de Peça o Pesa no es conserven dades ni referències documentals. Tampoc apareix documentada la cadastre de Rústica.

ORRA, Joan. Recull de l'Arxiu Episcopal de Vic. Inèdit. Vilanova de Sau. Inèdit.