Vilaclara
Castellfollit del Boix

Pla del Prat. Sud-oest de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    BV-1081 direcció Castellfollit. Passat el km1 el primer a l’esquerra, el segon trencall a l’esquerra
    683

41.65681
    1.66705
    389016
    4612532
    08059 - 142
    S. V aC - s. VIII dC
    Cobert de vegetació i amb pedres caigudes
    3936
    Científic/Cultural
    08058A002000490000PK
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El jaciment de Vilaclara es troba situat damunt d’una petita elevació envoltada de camps de conreu. Es tracta d’un assentament de caire agrícola format per tres grans espais  caracteritzats per un pati davanter i un seguit d’habitacions a la part posterior. Elements relacionats amb l’activitat agrícola com és un cup amb una canalització, diversos elements relacionats amb el premsatge i un forn de pa. Els treballs arqueològics han constatat una ocupació de l’espai des de l’ibèric antic i mig (s. IV aC), una ocupació d’època romano-republicana amb la localització de diverses estructures destinades a l’emmagatzematge i a la transformació de la primera matèria i finalment una última ocupació situada a l’antiguitat tarda (s. VII-VIII dC) de la qual corresponen la major part de les estructures localitzades i que evidencien un canvi en els usos i refaccions el l’arquitectura preexistent.

S’han realitzat tres intervencions arqueològiques (1989, 1990 i 1991) i una campanya de neteja i condicionament (1995).

El jaciment de Vilaclara fou localitzat per Celestí Prat durant el conreu dels camps de cereal que l’envolten.

DAURA, A; GALOBART, J; PIÑERO, J. (1995): L’arqueologia al Bages. Centre d’Estudis del Bages. Manresa. 15

ENRICH, J. (2014): La conca d’Òdena entre la baixa romanitat i l’inici de l’edat mitjana. Una aproximació als precedents de la vila medieval d’Igualada. Igualada.

ERICH, J; ENRICH, J; PEDRAZA, LL. (1995): Vilaclara de Castellfollit del Boix (El Bages). Un assentament rural de l’antiguitat tardana. Arqueoanoia Edicions. Igualada.

ENRICH, Joan; ENRICH, Jordi; PEDRAZA, L. (1993): Vilaclara de Castellfollit del Boix (Bages, Barcelona). Un asentamiento rural de la antigüedad tardía. A: Actas del IV Congreso de Arqueología Medieval Española. Vol. II

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.