Verneda de Can Miqueló Nou
Vilassar de Dalt

  Maresme
  Torrent d'en Cuquet
  257

  Coordenades:

  41.52861
  2.32922
  444039
  4597658
  Número de fitxa
  08214 - 197
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Privada
  Varis propietaris
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Verneda que es desenvolupa al Torrent del molí de Cuquet, concretament a l' indret conegut com Can Miqueló nou. Els arbres creixen ufanosos en un sol molt humit, regat durant tot l'any per l'aigua del torrent. Comparteix el sotabosc amb arbusts com el saüc, l'avellaner, el sanguinyol i herbes com el fenàs boscà i la maduixera i les falgueres que creixen als voltants de les roques per on baixa l'aigua. El vern (Alnus glutinosa subsp. glutinosa) és un arbre caducifoli del gènere Alnus de gran alçada. Alguns d'ells arriben als 30 metres. Les fulles són arrodonides. Quan els espècimens són joves, fulles i borrons són enganxosos . La floració és del tipus monoic i es du a terme durant els mesos de febrer a abril. Les flors masculines tenen forma d'aments cilíndrics i vermellosos i les femenines són similars però formant petites pinyes. Les llavors són alades. Fructifica de setembre a octubre.

  Per les seves característiques, la fusta del vern està adaptada per ser submergida en l'aigua. És molt apreciada per fabricar puntals per als ponts i les mines. Els esclops fets d'aquesta fusta també són molt resistents i lleugers.
  Les propietats medicinals d'aquest arbre es troben en les fulles (tendres i glutinoses són emprades com a remei pels excursionistes pels peus adolorits); l'escorça en decocció s'utilitza per a fer gargarismes i guarir faringitis o angines, i els tanins que se n'extreuen van bé per rebaixar el nivell de colesterol.

  AJUNTAMENT DE VILASSAR (1999). Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Vilassar de Dalt.
  BOLÓS, Oriol i altres (1993). Flora manual dels Països Catalans. 2ª edició. Ed. Pòrtic. Barcelona.
  PARÉS, Eduard (2006). Arbres Monumentals de Catalunya. 18 anys des de la primera protecció. Ponència de la 2a trobada d'Arbres Monumentals i Singulars. Alcalà d'Henares, 19 – 21 de 2005. Ed. Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge. Direcció General de Medi Natural. Barcelona.
  PHILIPS, Roger (19899. Los Arboles. Editorial Blume, S.A. Barcelona.