Unió Joventut Jorbenca
Jorba

Al nucli urbà, a la Plaça de la Font.

Ha estat reformat al segle XX.
    Lúdic/Cultural
    Cristina Belmonte - iPAT Serveis Culturals

Edifici situat a la cantonada entre la Plaça de la Font i l’avinguda canaletes amb accés per ambdues vies. És de planta rectangular amb coberta de teula àrab a quatre aiguavessos, amb ràfec motllurat, format per un únic cos amb planta baixa, primer pis i golfes. Les cantonades, pintades de blanc, imiten blocs de pedra.

La façana nord mira a l’Avinguda Canaletas i està pintada de color ataronjat amb un sòcol blanc a la part inferior. Presenta quatre obertures rectangulars per planta, seguint un eix de simetria. A la planta baixa hi ha quatre portes de fusta totes coronades per un arc rebaixat. Just a sobre de cada una de les portes, i ja al primer pis, trobem dues finestres als extrems i dos balcons amb balustrada circular de ferro forjat al centre. A les golfes també hi ha quatre obertures, en aquest cas, circulars i de petites dimensions, elements de ventilació definits amb peces ceràmiques blanques decorades amb motius florals.

La façana oest mira a la Plaça de la Font i en aquest cas està tota pintada de blanc. A l’extrem sud s’intueix una possible reforma, tal vegada una ampliació de l’edifici en aquesta direcció, segons es desprèn de la presència d’una cantonada imitant blocs de pedra integrada a la façana.

La planta baixa està formada per una sèrie de 6 garatges o magatzems, tres a cada banda de l’escala que dóna accés al primer pis. La teulada dels garatges fan de terrassa i el “Cafè de Jorba” hi té taules i cadires i una estructura lleugera que subjecta una petita coberta. L’espai està delimitat per una barana col·locada entre pilars de maó vist.

El primer pis té set portes que donen accés a la sala del cafè, en dues hi ha un rètol pintat en daurat sobre fons negre on es pot llegir cafè i teatre respectivament.

Finalment i trencant lleugerament la simetria trobem les obertures de les golfes.  Sobre cada una de les portes, a excepció de la porta sud i la segona porta de l’extrem nord, trobem una obertura circular, un canal de ventilació circular tancat amb una peça ceràmica rodona amb motius florals de color negre. La segona obertura per la banda nord, fou substituïda per una finestra quadrangular i a la banda sud no es conserva cap obertura a l’alçada de les golfes.

En aquesta façana se’ns dubte els dos elements més destacats són el cartell situat a l’extrem nord i que commemora el centenari de la fundació. En ell i pintat de verd es veu 1913 a la part superior, l’escut de la unió al centre, i la data 2013 a baix.

També al centre d’aquesta façana hi ha una peça definint un perímetre circular adossada en la paret. L’interior està pintat de blanc, hi ha en relleu l’escut de la Unió i la data 1913 pintats de negre.

També conegut com Ateneu o Café de Jorba, el 2013 va celebrar el seu centenari.

La Revolució Industrial fou el procés d'industrialització que comportà un conjunt de canvis econòmics, socials, polítics i culturals així com transformacions en el sistema productiu i la vida dels treballadors. Aquests canvis provocaren que entre finals del segle XIX inicis del segle XX, arreu d’Europa la ciutadania impulsés, entre d’altres, un tipus d’associacionisme cívic entre el que s’inclouen els ateneus. És en aquest context que neix La Unió Joventut Jorbenca l’any 1913 fruit de l’esforç d’un conjunt de jorbencs que van convertir la UJJ en el punt de trobada de la vida cultural i associativa de Jorba. Té la seu al Cafè de Jorba, on s’acullen les iniciatives tant dels socis com altres entitats municipals i de la ciutadania en general amb l’objectiu de realitzar activitats culturals i associatives de tot tipus.