Turó del Rull
Bigues i Riells del Fai

A l'extrem E. del Turó del Rull, entre Bigues i Riells

Cobert per la vegetació.
    Jordi Montlló Bolart / Josep Cruells Castellet

Turó on es localitza un poblat ibèric. En zones clapejades de vegetació es pot observar parets seques de pedra sorrenca desbastada, formant habitacions poligonals regulars de mides semblants; en alguns casos les pedres són de mides considerables. La majoria de les estructures es troben en coll suau format entre dues elevacions. Es troba ceràmica ibèrica (comuna, àmfora, gris costa catalana, amà,...).
    En la revisió de la CC.AA (1992) encara es veien les parets en alguns punts i clopers de pedra, procedents de la desfeta de les estructures i també algunes cates efectuades d'antigues excavacions arqueològiques. A la part alta del turó no es constataven restes en superfície. Però al vessant de llevant, sobretot, se'n veuen força.

Es localitzen també fragments de paviment "opus signinum" 50 o 60 cm de grandària.

Materials recollits per J. Estrada i Garriga.

ESTRADA GARRIGA, José (1955). Síntesis arqueológica de Granollers y sus alrededores. Granollers
    ESTRADA, José i VILLARONGA, Leandro (1967). "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)". I.P.A. Monografías XXVIII, Barcelona.
    ESTRADA GARRIGA, José (1969). "Vias y poblamiento romanos en el territorio del Área Metropolitana de Barcelona". Comisión de Urbanismo, 65. Barcelona.
    GILI, S.; TENAS, M. i VILA, L. (1992). Carta Arqueològica Bigues i Riells. Inventari i Documentació del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Inèdit.