Puiggraciós; El Pollancre
Bigues i Riells del Fai

En el cim del Puiggraciós, a l'extrem NE del municipi.

Cobert per la vegetació.
    Jordi Montlló Bolart / Josep Cruells Castellet

Poblat ibèric situat en el turó on es podien veure parets formant habitacles disposats l'un al costat de l'altre. A la part alta del turó es forma una plataforma on segons testimonis orals s'aixecava una torre. A la banda de ponent hi ha feixes de conreu de l'antiga casa del Pollancre. Els pocs material superficials provenen d'aquesta zona (àmfora ibèrica, ceràmica comuna ibèrica, a mà, campaniana A i B, gris costa catalana ...).
    Encara es conserven les estructures de la plataforma superior del turó, que presenten unes dimensions considerables. Destaca una estructura de planta rectangular i parets de pedra seca d'1'7 m de gruix; la superfície és de 14 x 7 m. i l'alçada màxima de les parets és de 0'5 m. En aquest sector no s'observaven ceràmiques superficials a causa del sotabosc. A la vessant de migdia-ponent, en direcció a la masia del Pollancre; s'observen restes de ceràmica superficials descontextualitzades a causa de l'acció dels furtius.

A la Carta Arqueològica s'avisa de l'actuació de clandestins.

Materials recollits per J. Estrada i Garriga.

ALMAGRO, M; SERRA RÀFOLS, J i COLOMINAS,J. (1945). "Carta Arqueológica de España, II, Barcelona". Madrid.
    Carta Arqueològica Bigues i Riells. Inventari i Documentació del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Inèdit.
    ESTRADA, José i VILLARONGA, Leandro (1967). "La Lauro monetal y el hallazgo de Cànoves (Barcelona)". IPA. Monografías XXVIII, Barcelona.
    ESTRADA GARRIGA, José (1969). "Vias y poblamiento romanos en el territorio del Área Metropolitana de Barcelona". Comisión de Urbanismo, 65. Barcelona.
    VILLARONGA, Leandro (1953). "L'intent de cronologia del poblat ibèric del Montmany"; a Full d'Acció Catòlica de Sant Esteve de La Garriga, 3 d'agost de 1953.