Turó del Montgròs
El Brull

  Osona
  Brull, el
  Emplaçament
  Turó del Montgròs, 1 km a l'oest de la Sala.
  765

  Coordenades:

  41.80328
  2.27332
  439633
  4628190
  Número de fitxa
  08026 - 134
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Ibèric
  Segle
  IV aC
  Estat de conservació
  Regular
  Encara estan en curs d'excavació i de restauració.
  Protecció
  Legal
  BCIL: NNSS 7/03/1991
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  si, CC.AA., n. 2584
  Accés
  Fàcil
  Altres
  Titularitat
  Pública
  Diputació de Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Marc Cucurella Pinilla

  El jaciment està constituït per una muralla que tanca l'accés a la península pel costat est, resultant una zona defensada de prop de 9 hectàrees. La muralla té uns 145 m de llarg i una amplada de 5 m amb una alçada màxima conservada d'entre 3 i 4 m; fou construïda sense fonamentació sobre la roca verge i/o sobre un estrat d'argiles vermelloses amb restes d'un anterior establiment datat de l'edat del Bronze Final II. La part central de la muralla s'aixeca sobre una plataforma natural lleugerament elevada. Als límits sud i nord d'aquest promontori natural es construïren dues torres trapezoïdals (11 x 6 m) contiguament a les quals la muralla continua fins trobar els cingles. La porta d'accés se situa al costat sud de la muralla, defensada per un petit baluard i per un doble parament a l'esquerra. El material utilitzat per a la construcció és la pedra calcària de la zona, amb blocs mitjans lleugerament escairats, d'aparença irregular i amb tendència a formar filades. A les cantoneres els carreus estan tallats.

  El seu descobriment ha estat important per a l'estudi del món iber, i més concretament dels ausetans.

  Les muralles del Brull o de Montgròs van ser descobertes l'any 1974, i encara estan en curs d'excavació i de restauració per part del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona. Segons es desprèn dels informes de les excavacions, es tracta d'una construcció defensiva dels ibers ausetans, construïda entre els segles IV i III aC amb importants reformes a l'època romana. Actualment s'ha consolidat un tram de muralla i dues de les seves torres.

  MORRAL, E., NIETO, J. i MIQUEL, D. (1982). «Turó del Montgròs, El Brull» a "Les excavacions arqueològiques a Catalunya en els darrers anys". Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  PLADEVALL, Antoni (1981). «El Brull» a "Gran Geografia Comarcal de Catalunya". Fundació Enciclopèdia Catalana.
  PLADEVALL, Antoni (1971). «El Brull» a "Gran Enciclopèdia Catalana". Fundació Enciclopèdia Catalana.
  PLADEVALL i FONT, Antoni (1998). "El Brull. Un terme entre la Plana de Vic i el Montseny". Diputació de Barcelona.