Muralles del Montgròs
El Brull

  Osona
  Brull, el
  Emplaçament
  Turó del Montgròs, 1 km a l'oest de la Sala.
  765

  Coordenades:

  41.80328
  2.27332
  439633
  4628190
  Número de fitxa
  08026 - 133
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Antic
  Ibèric
  Segle
  IV aC
  Estat de conservació
  Regular
  Encara estan en curs d'excavació i de restauració.
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN: 834 R-I-51-5213 / 746-MH // BOE 05/05/1949
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  si, IPA,
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Diputació de Barcelona
  Autoria de la fitxa
  Marc Cucurella Pinilla

  Muralla d'uns vuitanta metres de llargada que clou tot l'estret anomenat de Montgròs. Els seus murs estan formats per carreus de pedra, tallats de forma irregular, disposats en filades poc homogènies i sense cap mena de material per lligar-los. Hi podem veure amb claredat dues grans torres a l'interior de les quals s'ha trobat ceràmiques àtiques. Al seu interior es lliuraven les cases ibèriques, aprofitant el gran mur, el gruix del qual oscil·la segons els trams entre un metre i un metre vint centímetres.

  Les muralles del Brull o de Montgròs van ser descobertes l'any 1974, i encara estan en curs d'excavació i de restauració per part del Servei del Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona. Segons es desprèn dels informes de les excavacions, es tracta d'una construcció defensiva dels ibers ausetans, construïda entre els segles IV i III aC amb importants reformes a l'època romana. Actualment s'ha consolidat un tram de muralla i dues de les seves torres.

  MORRAL, E., NIETO, J. i MIQUEL, D. (1982). «Turó del Montgròs, El Brull» a "Les excavacions arqueològiques a Catalunya en els darrers anys". Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. PLADEVALL, Antoni (1981). «El Brull» a "Gran Geografia Comarcal de Catalunya". Fundació Enciclopèdia Catalana. PLADEVALL, Antoni (1971). «El Brull» a "Gran Enciclopèdia Catalana". Fundació Enciclopèdia Catalana. PLADEVALL i FONT, Antoni (1998). "El Brull. Un terme entre la Plana de Vic i el Montseny". Diputació de Barcelona.