Túnel de l'estació de càrrega
Malgrat de Mar

    Maresme
    Mines de Can Palomeres

    Coordenades:

    41.64728
    2.73098
    477598
    4610650
    Número de fitxa
    08110 - 72
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08109A001000610000QA
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

    Estructura construïda dins un marge que s'emprava per carregar el material procedent de la tremuja a les vagonetes. És una construcció feta de pedra lligada amb morter que presenta a la part frontal dues boques, una d'entrada i una de sortida de les vagonetes. A l'interior presenta una galeria amb forma de "A", a l'extrem de la qual hi ha els forats per on eren carregades les vagonetes. La galeria està coberta amb volta de canó de pedra i presenta part del suport metàl·lic per on circulaven les vagonetes. A l'exterior s'observen les bases dels pilars que sostenien una estructura metàl·lica.

    A l'Inventari dels elements conservats de l'Estudi Arqueològic de les Mines de Can Palomeres està identificada amb el número de fitxa 17 .

    La riquesa mineral de la muntanya de Can Palomeres va propiciar que almenys des de l'època moderna s'hi explotés l'extracció del ferro. A principi del segle XX s'hi va implantar un projecte de gran abast, en què a través de les nombroses mines que s'obriren a la muntanya es transportava el ferro fins al mar, on es carregava als vaixells. El projecte el va iniciar la companyia Mines de Fer de Malgrat l'any 1909 i va funcionar a ple rendiment tan sols fins el 1914. La concessió va canviar de mans en diverses ocasions però les mines, tot i alguns intents de reprendre l'activitat, no van tornar a ser explotades.

    LLINÀS, J. (2015). Mines de Can Palomeres (Malgrat, Maresme). Estudi arqueològic. Malgrat de Mar: Ajuntament de Malgrat de Mar.