Trumferes Plans d'Alba Vallcebre

Berguedà
Plans d'Alba

Coordenades:

42.20434
1.84557
404699
4673109
08293-204
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XIX
Dolent
La majoria de les trumferes estan parcialment ensorrades.
Inexistent
Obert
Sense ús
Privada
08293A00700191
OPC - María del Agua Cortés Elía

Conjunt format per set trumferes de diferents mides i formes, aïllades, integrades en el marge o adossades en el marge. Tres de les trumferes tenen forma de ferradura, mentre que les altres són molt variades. Estan construïdes de pedra calcària, de pedra sorrenca i de blocs i còdols de conglomerat, tot segons la pedra disponible en cada indret. Zona de plans, de camps grans i de feixes petites a més de 1,650m d'altitud. Inclou Els Comellassos i el vessant nord oest del Serrat dels Vents. Extensament conreada en el passat recent. Accés fàcil a peu des del Tossal Llissol.

Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

Construccions de pedra seca que servien per guardar i conservar les patates al costat del camp; són típiques de Vallcebre i es troben en tot el municipi. El cultiu de la patata a Vallcebre fou important a partir dels finals del segle XVIII. Aquesta trumfera està al costat de la barraca de Cal Tiet, una barraca gran de pedra seca amb dos pisos. Les barraques d'aquestes dimensions es troben en zones lluny de les cases més properes, mentre que les trumferes es troben tant al costat de les cases com en indrets remots.

Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.