Trumferes Creu d'Abella Vallcebre

Berguedà
Creu d'Abella

Coordenades:

42.20465
1.83785
404062
4673152
08293-203
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Contemporani
Popular
XVIII-XIX
Dolent
Ensorrades
Inexistent
Obert
Sense ús
Privada
08293A00700863
OPC - María del Agua Cortés Elía

Dues trumferes, una al costat de l'altre, orientades al nord i dins del bosc al costat d'un dels pocs camps encara conreats en aquesta zona. Aprofiten el pendent natural i l'indret fresc. La forma de les trumferes és de planta rodona i amb llinda de pedra plana. Estan mig ensorrades. Bosc al costat d'un camp aïllat i conreat a 1,170m d'altitud. Accés relativament fàcil a peu des de la casa Creu d'Abella (Creudevella) per una pista de camp.

Fotografies de Guillem Quer (SPAL).

Construccions de pedra seca que servien per guardar i conservar les patates al costat del camp; són típiques de Vallcebre i es troben en tot el municipi. El cultiu de la patata a Vallcebre fou important a partir dels finals del segle XVIII. Aquesta trumfera està al costat de la barraca de Cal Tiet, una barraca gran de pedra seca amb dos pisos. Les barraques d'aquestes dimensions es troben en zones lluny de les cases més properes, mentre que les trumferes es troben tant al costat de les cases com en indrets remots.

Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.