Trumfera direcció Els Estanys
Vallcebre

Belians
    Direcció Belians, abans d'arribar a La Call, deixem cotxe i seguim camí a l'esquerra.

XVII-XIX
    Anna Junyent Traserra

Gran trumfera excavada al terra i perfectament conservada. Mesura gairebé 2 metres d'alçada per 1'2 d'amplada. Es pot apreciar perfectament el forat superior, no l'inferior, i les pedres que cobreixen les seves parets.

Les trumferes són unes construccions de pedra i morter que servien per guardar i conservar les patates. Tenen una forma arrodonida i gairebé mai fan més de 1'5 d'alçada. Es cobrien de terra per aïllar-les i garantir una millor conservació. Tenen un forat superior per on s'hi tiraven els trumfos i un d'inferior per on s'extreien. Es troben a prop de les cases i camps i són un element molt característic dels pobles d'alta muntanya, com és el cas de Vallcebre. Tot i que la majoria estan abandonades, van ser molt utilitzades fins fa pocs anys.