Trumferes al Carrer de les Falgueres
Vallcebre

Carrer de les Falgueres s/n, 08699 Vallcebre.
    Carretera B-401, a l'interior del poble trencant a mà dreta, sobre el carrer de les Falgueres.

XVII-XIX
    Anna Junyent Traserra

Les trumferes són construccions de pedra seca amb forma de cúpula que estaven enterrades als camps i margeres de les cases. Tal i com indica el seu nom, servien per guardar-hi els trumfos o patates. Disposaven de dues obertures: una a la part superior, que era per on s'introduien els trumfos, i l'altra a la part inferior, que era per on s'extreien. Són un element molt característic de les masies i camps del terme municipal. En concret, aquests forats són tres i es troben ubicats a la part posterior d'un solar del Carrer de les Falgueres. Hi ha 2 trumferes que estan ben conservades, ja que es pot percebre perfectament la forma arrodonida de la cúpula i el forat inferior i el superior. La tercera trumfera, en canvi, està ensorrada i s'intueix el lloc que ocupava amb part de la paret que hi resta. Destaquen perquè són el conjunt de trumferes més ben conservades que hi ha al nucli urbà.

Les trumferes es coneixen també com a forats de trumfos.

Aquestes construccions es feien a prop de les cases amb l'objectiu de conservar la collita de patates. Sovint, s'aprofitava la paret d'un marge i s'hi construia un habitacle arrodonit amb pedra seca. La coberta era una cúpula arrodonida amb un forat per on s'introduien les patates. Un cop fet, es cobria la trumfera amb terra i les dues obertures es tapaven amb portes de fusta, herbes o palla. Les trumferes permetien conservar les patates, ja que a l'hivern no es gelaven i a l'estiu es mantenien fresques. Les trumferes es troben sempre a l'obaga i són un element característic dels pobles de muntanya.