Trull d'oli
Mura

Nucli urbà
    Passatge Camil Antonietti, 7. 08278 MURA

Cortés Elía, Mª del Agua

La casa que alberga el molí és un edifici de murs de pedra tosca, sostre amb bigueria de fusta i peces de ceràmica, coberta de teula a doble vessant. La casa conserva una tina de 4m de profunditat a l'interior, essent una de les més grans que es conserven al poble. L'estructura del molí es conserva a l'exterior, a la zona destinada a jardí de la casa, tot i que originàriament es trobaria a l'interior d'algun cobert. El molí està format per una plataforma circular de pedra amb un sòcol també de pedra al seu volt, formant una petita paret i una cavitat entre la plataforma i la paret per permetre la sortida del suc. A la part central s'encaixa verticalment un eix de fusta que queda subjectat al sostre per una biga travessera. Al voltant d'aquest eix gira una mola cònica de pedra. Al costat es conserva un cargol de fusta que podria pertànyer a una antiga premsa.

Coneguda popularment com la Casa del Molí, tal i com s'ha anomenat a d'altres inventaris i a les Normes Subsidiàries. L'accés és restringit, ja que està en una propietat privada, però és visible des del carrer. Cal assenyalar que aquest molí no és originari de Mura, sinó que es va instal·lar en aquesta casa després d'una rehabilitació farà uns vint anys.

La Casa del Molí, cal Patrici Lluc, està situada a una de les zones més antigues del municipi de Mura, ja que diferents cases del carrer es poden datar al segle XVII tot i que podrien estar fetes sobre cases anteriors. En concret aquesta casa data de principis del segle XVII i va ser durant molts anys un espai dedicat a l'habitatge i a les feines de pagès. La dècada del 1960 es va realitzar una important rehabilitació del conjunt mantenint l'aspecte extern i millorant-lo. Desconeixem la cronologia del trull d'oli, tot i que per les característiques es podríem situar entre finals del XVIII i principis del XIX; cal assenyalar que aquest molí no és originari de Mura, tot i que respon a la tipologia general que també es podria trobar a la zona. A Mura hi havia diferents molins d'oli, ja que hem vist vestigis a cases de pagès com El Farell i Puigdoure, així com a altres molins fariners com el molí del Mig i el del Faure.