Trull de la Vinya Nova
Collbató

Al peu de la muntanya de Montserrat, al costat del terme de Bruc

XVI-XVIII
    Sí; IPA: B.LL-06.035
    Assumpta Muset Pons

El trull de la Vinya Nova és un cobert mig ensorrat, que conserva les restes dels murs perifèrics, que van ser bastits amb pedra i tàpia, dos pilars d'obra, un tros de la paret del casal on s'apilaven les olives abans de la mòlta, i les restes del trull originari: el molí de pedra, amb la solera i la mola; i la lliura de l'antiga premsa de biga, feta amb pedra pinyolenca de Montserrat. Les cubelles, que també són de pedra, van estat extretes i col·locades en un altre indret.

Actualment forma part d'un restaurant.

La Vinya Nova era una granja del monestir de Montserrat repartida entre el Bruc i Collbató. Fou fundada per l'abat Bartomeu Garriga, al segle XVI, i engrandida al XVII. L'anomenaren la Vinya Nova perquè s'hi van plantar ceps i, també, per diferenciar-la de la Vinya Vella, l'altra granja que el cenobi tenia a Esparreguera. El complex estava format per les terres i els edificis residencials, agrícoles, ramaders i industrials.
    A Collbató hi havia la meitat de la casa, amb les cel·les dels monjos, el celler i els espais oleícoles.
    Durant la desamortització va ser venuda a Antoni Miret i Miquel Formosa, negociants del Penedès, que se la repartiren el 1846. La part de Collbató va quedar per a Formosa. A mitjan segle XX pertanyia als Rogent, que l'havien comprada. No fa gaire es va modificar el límit territorial entre el Bruc, que es va annexionar la part residencial i el celler, i Collbató, que es va quedar amb el trull.

MUSET I PONS, Assumpta (2004), La Vinya Nova, una masia montserratina [Treball inèdit].