Trull de can Llates
Collbató

Masia de can Llates (Afores, s/n)
    Masia de can Llates

Assumpta Muset Pons

El trull de can Llates és un dels darrers equipaments oliers de Collbató que encara es conserva íntegre i en el seu enclavament originari. Consta de dues màquines: el molí de pedra tradicional, petit i format per la pedra solera, la vora, l'arbre, el corró cilíndric, el mallal i la biga; i la premsa de racó, que és una peça mixta construïda amb fusta (capçal i barra), acer (columnes laterals o costelles, cargol i volant) i pedra (base). Ambdues funcionaven amb energia de sang.
    En el cas de la premsa, primer es feia girar manualment el volant amb orelles que envolta el cargol, després es continuava amb una palanca i, finalment, es feia girar la barra dreta que hi havia al costat. També era utilitzada per premsar raïm. Aleshores es prescindia dels cofins i s'hi posava una gàbia de fusta.

Va ser construït cap a finals del segle XIX, en un moment de gran expansió de l'olivera. Era utilitzat per fer l'oli de la casa i també el d'altres pagesos.