Tresserra
Tavertet

Pla de Tresserra
    Pel camí de Tresserra, que surt del km 4,3 de la ctra. BV-5207.

XVI-XVIII
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular que consta de planta baixa, dues plantes pis i golfes. La coberta és de teula àrab, a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia.

Les obertures són de pedra treballada. El portal és adovellat, amb un relleu escultòric a la dovella central d’una figura humana amb el cap mutilat i al damunt el nom de Jesús. La finestra central té l'ampit motllurat i un trenca-aigües al damunt. Al costat esquerre s'hi adossa un annex de planta rectangular amb coberta de teula àrab, a dues vessants. Presenta uns porxos a la banda del migdia i a tramuntana unes arcades tapiades. Al davant del portal hi ha una eixida amb un coll de pou.

A la part de llevant s'hi adossa una capella de nau única, orientada de llevant a ponent. Presenta un campanaret d'espadanya amb una campana. L'interior és cobert amb volta de canó.

La masoveria és de planta rectangular i consta de planta baixa i una planta pis. La coberta és de teula àrab, a dues vessants i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia. El portal principal és amb llinda de roure, a l'extrem dret hi ha un altre portal, amb arc de mig punt. A la part central de la façana hi ha una escala de pedra d'accés al primer pis, on hi ha un portal rectangular. A tramuntana hi ha un altre portal.

Les façanes de les diverses construccions són de pedra lligada amb morter de calç.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de les NNSS 2003.

La masia de Tresserra es troba esmentada entre els documents de la parròquia de Sant Bartomeu Sesgorgues. Es troba també en el fogatge de l’any 1515 del castell de Sorerols, tot i que no pertanyia a aquesta parròquia sinó a la de Sant Bartomeu.

Va tenir dins el seu terme l'església de Santa Cecília, avui enderrocada. Els propietaris del mas van construir-ne una adossada al mas en la seva recordança.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.