Surroca
Tavertet

La Maiola
    Camí de Sau a Rupit.

Virgínia Cepero González

Masia formada per diverses edificacions, fruit de les fases constructives al llarg dels segles. El cos antic és de planta rectangular i consta de planta baixa i dos pisos. La coberta és de teula àrab, a dues vessants i el carener perpendicular a la façana, que es troba orientada a migdia.

Presenta un portal rectangular amb llinda de fusta i diverses finestres, algunes amb ampits motllurats i espieres.

A l'angle sud-est, s'hi adossa un cos de porxos coberts a dues vessants; s'hi accedeix mitjançant un portal que tanca la lliça.

A ponent, s'hi adossa un cos de planta quadrada; la coberta és de teula àrab, a dues vessants i el carener perpendicular a la façana, situada a ponent. Té dos portals rectangulars i dues finestres i s'uneix al cos principal per la banda de llevant; conserva també una finestra datada amb espiera. A tramuntana s'hi annexionen diverses dependències. Hi ha un antic forn.

Les façanes són de pedra lligada amb morter de calç i alguns afegitons de totxo, amb pedres cantoneres.

La cabana és de planta quadrada; la coberta és de teula àrab, a dues vessants i el carener orientat de nord a sud i assentat sobre el desnivell del terreny. A la part de tramuntana hi ha dos pisos, amb l'empostissat sobre els pilars centrals, sota el carener. El pilar central és de totxo i els altres dos de pedra. A la banda de migdia, el mur només arriba a mitja alçària de l'edifici; per sobre hi ha tres pilars. A ponent hi ha un portal d’accés a la part de migdia; a llevant n'hi ha un de més petit que comunica amb la part de tramuntana.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable de les NNSS 2003.

Masia adscrita a l'antic terme parroquial de Sant Joan de Fàbregues. Es troba registrada en els fogatges de la parròquia de l'any 1553. Va ser reformada al segle XVII, tal com consta a les dates constructives de les llindes.

Entre els bandolers de la quadrilla d’en Serrallonga hi havia en Gaspar Surroca, fill d’aquest mas.

AJUNTAMENT DE TAVERTET (2003) Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Normes subsidiàries de planejament de Tavertet (text refós). Tavertet: Ajuntament de Tavertet.

BORBONET, A.; SANGLAS, J. (1999) Tavertet: el seu terme i els seus noms de lloc. Barcelona: Abadia de Montserrat, p. 71.

GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (2010) Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Tavertet).