Trencador del Molí d'en Figueres
Gualba

  Vallès Oriental
  Molí d'en Figueres
  Emplaçament
  Nucli urbà

  Coordenades:

  41.7331
  2.5032
  458685
  4620263
  Número de fitxa
  08097-243
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Segle
  XIX-XX
  Estat de conservació
  Dolent
  Abandonat
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.:08096A00909031/8408101DG5280N
  Autor de la fitxa
  P. Barbado. OPC

  No en resta cap element de l'antic trencador de marbre instal·lat en el vell molí d'en Figueres. El molí fou abandonat al 1969.
  Els molins trencadors consistien en dues columnes al mig de les quals col·locaven un tió de devers vuit pans de llargària per un pam i mig de gruix. Aquest tió duia un ferro a cada cap que feia d'eix per voltar damunt les columes dins unes peces de llenya anomenades trics. A part d'aquest tió hi havia clavades unes barres que duien fermades una cordella i que servien per estirar, mentre que a l'altra part del tió hi embolicaven una corda que al cap de baix duia una cadena amb la qual fermaven els cantons.

  Situat en el mateix molí d'en Figueres, s'hi accedeix per una camí que surt del carrer de La Sala en direcció a la riera, el molí està situat a tocar la riera al cantó d'un pont d'aire medieval. També fou conegut com el trencador de l'Americano.

  Ja a finals del segle XIX F. Maspons en una de les excursions de l'Associació d'Excursionistes de Catalunya que feu al poble de Gualba esmenta el funcionament del molí d'en Figueres com a molí-trencador de marbre: "Des de la farga d'aram lo camí se dirigeix rodejat sempre per regs d'aigua cap al molí de Marmol o pedra equivalent al mateix que s'arrenca d'aquells voltants"

  L'any 1939 l'Americano hi instal·là el trencador que funcionà fins l'any 1950, quan finalment instal·là el trencador a Sant Celoni. El trencador del molí fou aprofitat per altres propietaris de pedreres com en Font i en Tubau. També el sistema hidràulic del molí s'aprofità, entre els anys 20 i 40, per a instal·lar una serra circular per tallar carracs de bruc i fer-ne escalaborns de pipes.

  E. Garcia -Pey: Gualba. Recull onomàstic i tradicional. Ajuntament de Gualba, 1996.
  F. Maspons: "Excursió col·lectiva a Gualba y al Gorch Negre" a : Butlletí de l'Associació d'Excursions Catalana, any XI, 1888, núm. 112-117, p.2-18, p.16.