Molí de Can Figueres
Gualba

Nucli de Gualba

XVI-XX
    En estat ruïnós
    P. Barbado. OPC

Edifici en estat ruinós. Consta de planta semi-soterrani, on es situava el carcavà, planta baixa, on hi havien les moles i pis. No es conserva cap element del sistema de moles i rodets de l'antic molí. Destaca la porta d'entrada amb carreus adovellats. Es conserva la boca del carcavà del molí arran de la riera, sota un pont d'aire medieval.
    Era un molí fariner

També conegut com el molí del Ragué.

La primera notícia que tenim és del segle XVI: al 1595 Elissabet de Montornès va establir a Bernat Albanell al molí, que fou de la Marquesa Palmarola i que abans fou dels senyors del terme: els Gualba. Des de 1633 es va permetre als habitants de la part baixa del poble el poder fer ús de les seves aigües. En el segle XX, fins els anys 40 serví per moldre balt i entre els anys 40 i 50 serví per a trencar marbre d'en Deulofeu. Entre el 1957 i 1963 per en Font. Entre el 1946-48 per fer carracs de pipes per les fàbriques de Barcelona. S'abandonà al 1969.

P. Vergés: Gualba, 1911, p. 26, 89.
    J. López: "Gualba: un tomb per Sant Cristòfol" a: Baix Montseny, 7, p.29