Treball del ferro i l'acer
Sant Pere de Vilamajor

Tècnica artesanal
    XII-XX
    La modernització del sector ha fet desaparèixer l'ofici tradicional.
    Sense accés
    Virgínia Cepero González

El ferrer és un menestral que té l'ofici artesanal de treballar el ferro per mitjà de la forja, amb l'escalfament de la peça a treballar, per a poder modelar-la a cops de martell.
    També practica la soldadura, posant en contacte dues peces metàl·liques roents que uneix amb un seguit de martellades. El ferrer, tanmateix, modifica les propietats de l'acer mitjançant el tremp, que consisteix a escalfar la peça a la fornal superant els 700 °C per sobtadament, submergir-la a l'aigua, i aconseguir un canvi en la seva duresa. El tremp s'aplicava especialment al tall de les eines.
    La gran demanda de productes de ferro i acer va provocar una especialització dels artesans, distingint-se entre el ferrer, el forjador, el serraller o manyà o ferrador.
    Antigament, a cada poble hi havia un ferrer que es dedicava a la manufactura d'eines per treballar al camp o al bosc, i armes com destrals, espases, punyals, puntes de fletxes o ballestes, i també feia les reixes o portes de tancats i cases.
    Actualment, a Sant Pere de Vilamajor hi viu un sol artesà del ferro i l'hacer, ja jubilat, fill d'una nissaga de forjadors.

Element inclòs a l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny.

EL PATRIMONI CULTURAL IMMATERIAL DEL MONTSENY. Xarxa de Parcs Naturals, Diputació de Barcelona: http://parcs.diba.cat/web/el-patrimoni-cultural-immaterial-del-montseny…