Naixement d'Alfons I a Vilamajor
Sant Pere de Vilamajor

La Força

Tradició oral
    XII
    Virgínia Cepero González

Segons la tradició, al palau comtal de Vilamajor, que es trobava a la zona coneguda com La Força, va néixer Alfons I el Cast, dit també "el Trobador", comte de Barcelona i rei d'Aragó (Alfons II).
    Era fill del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV i de la reina Peronella d'Aragó, i quan va néixer va ser anomenat Ramon.
    Hi ha diferents hipòtesis sobre el seu any de naixement, entre els anys 1152, 1154 o bé 1157; també sobre el lloc de naixement, Vilamajor o bé Osca.
    A la documentació antiga que es conserva, hi consten les visites i les despeses reials a Vilamajor, fetes entre el juny de l'any 1156 i l'abril de l'any 1157 per la reina Peronella. També és té notícia sobre un regal que va fer la reina a Loreto, la dida de l'infant Ramon. Així doncs, és probable que l'infant hagués nascut a Vilamajor i, es dedueix, que fou criat en aquest territori.

Els comtes de Barcelona tenien a Vilamajor un palau residencial, del que es troben referències documentals des de l'any 1079, segons les quals, el castell era possessió conjunta dels comtes germans Ramon Berenguer II, Cap d'Estopes, i Berenguer Ramon II, el Fratricida.
    Es conserva un document de les despeses, fetes entre el juny de l'any 1156 i l'abril de 1157, al palau de Vilamajor que constata que el comte Ramon Berenguer IV i la reina Peronella d'Aragó hi passaven llargues temporades. Al palau hi acollien ambaixadors, cavallers, mercaders, batlles, veguers, pelegrins, jueus, sarraïns i membres de la cort de la Corona catalanoaragonesa, quan viatjaven de camí entre Barcelona i França.
    També es conserva documentació de cinc estades al palau de Vilamajor, de Ramon Berenguer IV i la reina Peronella, entre el juny de l'any 1157 i març de l'any 1158.

CAMPOY, A.; DURAN, A.; JURADO, R. (2006). Llegendes dels castells del Vallès Oriental. Barcelona: Marge books, p. 236-239.
    COMAS i DURAN, P. (1984). 600 anys de carreratge: quan Vilamajor-Cardedeu, El Fou i Santa Susanna esdevingueren "carrer de Barcelona". Cardedeu: Casal de Cultura Dr. Daurella: Ajuntaments de Cardedeu, St. Pere i St. Antoni de Vilamajor.