Tram empedrat del Camí Ral
Dosrius

Camí de la serra Polsaruda - Veïnat de Rimbles - Zona de Canyamars
    A uns 150 metres al sud del coll Pallarès o del coll de la cadena d'en Tintorer

IIIaC-VdC
    Adriana Geladó Prat

Antic tram empedrat disposat en paral·lel al traçat actual del camí de la serra Polsaruda, al marge nord d'aquest camí i a uns 15 metres dins del bosc. Es tracta de les restes conservades d'un curt tram de via empedrada d'uns 100 metres de longitud, emmarcat per un conjunt d'afloraments o boles granítiques característics de la zona. La via està formada per un paviment de lloses de pedra planes encaixades amb altres pedres de mida més petita que regularitzen el nivell. També s'observen trams formats pels afloraments de la mateixa roca natural de la zona. Destaca, en un lateral, una de les antigues cunetes d'obra que delimitaven aquest paviment empedrat, la qual conserva les impromptes deixades pel pas dels vehicles.

Cronològicament, aquest tram s'adscriu dins del període Romà (218 a.C.-476 d.C.). L'element està inclòs dins dels límits del Parc del Montnegre i el Corredor.

L'arqueòleg mataroní Marià Ribas documentà aquestes restes a mitjans dels anys 50 del segle XX. L'identificà com un possible tram de via romana.

RIBAS I BERTRAN, Marià (1952). El poblament d'Ilduro. Estudi arqueològic i topogràfic des dels temps prehistòrics fins a la destrucció d'Iluro. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, p. 75.