Torres d'en Massana
Rubí

    Vallès Occidental
    Pg. De les Torres, 08191-RUBÍ
    Emplaçament
    En zona de densificació urbana

    Coordenades:

    41.47813
    2.03372
    419324
    4592287
    Número de fitxa
    08184 - 185
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Noucentisme
    Segle
    XX
    Any
    1920
    Estat de conservació
    Dolent
    S'ha iniciat un procés de degradació que sembla força irreversible en tres de les torres.
    Protecció
    Legal
    BCIL
    PECPAR - Fitxa núm. 15.2, 3 i 4
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Rubí
    Autoria de la fitxa
    Juana Maria Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA
    María del Agua Cortés Elía. OPC.

    Conjunt format per diverses torres amb unes mateixes característiques tipològiques en el moment de la seva fundació i compost per les següents edificacions: C.E.I.P. Torre de la Llebre (Ajuntament de Rubí, Pça. Pere Aguilera, 1, 08191-RUBÍ), casa Massana (de Ramon Massa), casa Arís (Antoni Arís Casanovas i germans. C./ Pintor Murillo, 30, 3er. Rubí) i casa Salduba. Es tracta de cases amb planta baixa i un o dos pisos, amb torre mirador en algun cas. Presenten porxo amb columnes sobre una petita escala, a la manera d'una pèrgola, que sustenten una terrassa al primer pis. En un cas, hi ha un plafó de ceràmica blava amb la representació de Sant Jordi. En el cas del col·legi l'estructura original està molt variada.

    Al voltant de 1920, adquirí la propietat la família Masana, de Barcelona, empresaris de la construcció, i bastiren cinc torres de gran categoria en els terrenys pròxims a la masia, amb camps de tennis, piscina i magnífics jardins. D'aquí prové el nom genèric de les Torres i el de Passeig de les Torres. L'any 1936 s'hi va establir una "Colònia d'assistència Infantil", i es van allotjar refugiats de guerra que en la seva majoria eren madrilenys. La solidaritat amb ells va ser gran i les nenes de les escoles Ribas, els hi teixien roba, inclòs paneretes pels nadons (MORO, RIALP, 1989). Un cop acabada la contesa, soldats voluntaris alemanys de la Legión Cóndor, s'hi varen allotjar.

    MORO, Antoni; RIALP, Anna (1989) "Impressions infantils de reraguarda. Les Escoles Ribas de Rubí 1936-1939". Butlletí del Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí, Núm. 32, p. 49-60. Rubí: Grup de Col·laboradors del Museu de Rubí. PLA ESPECIAL (s.d.). Pla Especial i Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Rubí. Document mecanografiat. RUFÉ I MAJÓ, Miquel (1984a) Les masies de Rubí i la seva gent. Patronat del Museu-Biblioteca de Rubí. RUFÉ I MAJÓ, Miquel (1997a) Les masies de Rubí i la seva gent. Rubí, Rubricata. El setmanari de Rubí. Caixa de Terrassa