Torre Negra o La Torreta
Sant Pere de Vilamajor

Només es conserva el basament de la torre.
    National Monument Record
    Defensa
    BCIN, núm. registre 1530- MH R.I.51.5674 (1949).
    Virgínia Cepero González

La Torre Negra o Torreta es troba situada al nucli històric de "La Força", al turó de la Torreta, dins dels jardins de la casa de can Vila. Es tracta de les restes d'una estructura de pedra, que podria correspondre a la base d'una torre albarana del recinte fortificat de Vilamajor. La torre, probablement, vigilava el portal d'accés a la vila i estava flanquejada per la muralla del recinte fortificat, de la qual formaria part constructiva. Malauradament, no es disposa de dades precises sobre la seva funció i cronologia, i només una intervenció arqueològica permetria l'obtenció de més informacions.

La Torre Negra es troba inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya del Departament de Cultura de la Generalitat, i no pas a l'Inventari del Patrimoni Arqueològic.

A partir del segle XVII el recinte emmurallat de "La Força" va anar perdent ús militar, i l'any 1675 es va desmuntar la torre albarana rodona de la muralla, la Torre Negra, fins al terraplè per a aprofitar la pedra en la construcció d'una nova sagristia al costat de llevant del presbiteri.

DOÑATE ARQUITECTES ASSOCIATS (2011). Catàleg de béns a protegir. POUM. Sant Pere de Vilamajor: Ajuntament de Sant Pere de Vilamajor. GENERALITAT DE CATALUNYA. DEPARTAMENT DE CULTURA (1989). Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya (Sant Pere de Vilamajor).