Can Vila
Sant Pere de Vilamajor

Nucli antic de La Força. Passatge de can Parera de Canyes, 3, 08458, Sant Pere de Vilamajor.

Catàleg de béns a protegir POUM 2011, E-74 patrimoni construït. BCIL.
    Virgínia Cepero González

Es tracta d'un edifici construït sobre les restes d'una antiga torre de defensa del recinte fortificat de la Força. La torre defensava el portal oest, situat al carrer de Brugueres, anomenat així perquè comunicava amb aquest veïnat.
    L'estructura original és de planta quadrada, i consta de planta baixa i pis.
    L'edificació actual és una reconstrucció del segle XVII i XVIII sobre les restes de la torre de defensa i conserva carreus rogencs provinents de l'antic nucli fortificat.
    La façana que dona al carrer de Brugueres té una placa feta amb rajoles on hi ha escrita informació bàsica del poble, ja que era una de les entrades principals de la Força.

El Catàleg de béns a protegir del POUM (2011) estableix que l'edifici i un àrea de 30 m de radi al seu voltant tenen protecció arqueològica.

El portal de la parròquia de Vilamajor es troba citat per primer cop en un document de l'any 1595 ("in loco vulgo dicto lo portal del mur dicta parroquia ville maioris").
    La casa de can Vila havia estat l'antiga casa consistorial, on l'ajuntament tenia la seva seu abans que es traslladés a la casa de la Jardinera, al camp de la Riera.