Can Vidal
Sant Pere de Vilamajor

Veïnat de Canyes
    Per la pista de Sant Elies, a uns 1300 m de la zona urbana de Sant Pere de Vilamajor.

XVI-XVIII
    Catàleg de béns a protegir POUM 2011, E-73: element d'interès.
    Virgínia Cepero González

Masia de planta rectangular que consta de planta baixa, pis i golfes. La seva fisonomia actual és diferent de l'original, fruit d'unes obres de reforma de la casa, a la dècada dels anys noranta del segle passat.
    La coberta és de teula àrab a dues vessants, i el carener perpendicular a la façana principal, que es troba orientada a migdia.
    El portal és d'arc rebaixat, amb grans dovelles a la seva part superior, amb l'any "1610" inscrit.
    Les obertures són de disposició regular, rectangulars, de pedra treballada. Una de les finestres té l'any "1783" inscrit a la llinda.
    Les façanes són de pedra vista, amb pedres cantoneres.

-A l'era de can Vidal hi havia la capella de Sant Josep del Puig. Malauradament, durant les obres de rehabilitació de la masia, pels volts dels anys noranta del segle XX, els seus propietaris van enderrocar la capella, per tal de desviar l'antic camí i fer-lo passar per el lloc on es trobava el temple. Era una petita construcció de planta rectangular, que es trobava envoltada per quatre xiprers. La coberta era a dues aigües i tenia un petit campanar d'espadanya. El portal d'entrada era d'obra vista amb maons de cantell formant un arc rebaixat, i les façanes eren de pedra. Al seu interior, hi havia un altar amb una imatge de Sant Josep en terra cuita al centre, i un quadre a cada costat; a dalt hi havia una imatge de la Mare de Déu del Roser amb altres quadrets, un per banda (GALLARDO 1938:76).

Can Vidal del Puig, molt probablement, va pertànyer a la família de Bernat Vidal que surt esmentat en un document de l'any 1236 (Arxiu parroquial de Sant Pere de Vilamajor - Arxiu Diocesà de Barcelona) el qual, juntament amb la seva dona Guillema, va vendre a l'església de Sant Pere un alou situat en aquesta zona (AVENTÍN, 1990:76).
    Es troba en el fogatge de l'any 1515 com a lo mas Vidal dez Puiz.
    Segons la tradició oral, antigament a can Vidal hi vivia una comunitat de monjos que tenien cura dels vianants que anaven a la muntanya.

AVENTÍN i PUIG, M. (1990). Vilamajor (872-1299). De la fi del sistema antic a la consolidació del feudalisme. Sabadell: ed. Ausa, p. 76.
    BARBANY, C. [et al.] (1996) De la balma a la masia: l'hàbitat medieval i modern al Vallès Oriental. Granollers: Museu de Granollers, p.111 i 132.
    GALLARDO, A. (1938). Del Mogent al Pla de la Calma. Barcelona: Impremta Comas, p. 76.
    SARRIÀ i SARACHO, F. (2002). "Les Masies: el veïnat de Canyes". Quaderns de Vilamajor, 2. Sant Pere de Vilamajor: Centre d'Estudis de Sant Pere de Vilamajor, p. 54-55.