Torre Montserrat/Villa Rosita/Xalet Els Pins El Papiol

Baix Llobregat
Carrer de Cal Pongrau, 8
85

Coordenades:

41.43663
2.00401
416790
4587708
08158 - 163
Patrimoni immoble
Edifici
Modernisme
Contemporani
XX
Bo
Es va modificar substituint elements ornamentals originals, com ara un escut que representaria la Mare de Déu de Montserrat i unes ceràmiques rodones a manera de grans botons que ornaven el perfil exterior de l'onda generada per la mansarda a la façana oest. També va desaparèixer el barri modernista sinuós que l'envoltava.
Legal
BPU. F57-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
Fàcil
Residencial
Privada
6879615DF1867H
Juana Maria Huélamo Gabaldón

Xalet a quatre vents de planta quadrangular, amb teulada en mansarda de teula plana de pissarra. Te lucernaris a banda i banda de la teulada, de posició horitzontal (orientats a nord-sud), i a les façanes est i oest s'obren grans finestrals de brancal recte i traça vertical de grans dimensions. Consta de planta baixa i dos pisos. A la planta baixa, en la seva façana orientada a l'oest, es genera una galeria interior, oberta cap a un pati enjardinat, i precedida de dues arcades enllaçades en arcs carpanells de gran llum. Hi ha un predomini de les obertures verticals a tot l'edifici, i la major part d'aquestes es tanquen mitjançant persiana de llibret.

És una de les torres de major interès tant per volum com per la seva original fesomia.

En una fotografia de Lucienne Roisin de la dècada 1910-1920 s'esmenta com "Xalet Els Pins". És un dels múltiples xalets que la gent de Barcelona va construir al poble, en un moment en que es considerava el clima del Papiol com a extraordinari per a la salut, i el poble va ser un punt d'atracció per a molts burgesos de Barcelona.