Torre Guillermina
Matadepera

  Vallès Occidental
  Carrer d’Àngel Guimerà, núm. 56
  432

  Coordenades:

  41.60128
  2.02641
  418868
  4605966
  Número de fitxa
  08120 - 77
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1946
  Pedro Pigrau
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL
  Protecció Parcial (Número 38 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si (IPA)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  8961207DG1086S0001BQ
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  Torre construïda a imitació d’una masia de tipus basilical on el cos central és més alt que els laterals. És de planta rectangular i consta de planta baixa pis i altell o golfes. La coberta és a dues aigües en el cos central, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a sud-oest. Truncada transversalment pel carener més elevat. Els cossos laterals són a un aiguavés. El ràfec de teula i d'obra tradicional.

  La façana té una disposició compositiva simètrica a partir de tres eixos de verticalitat. A l’eix central hi trobem el portal rodó adintelat, en planta baixa, una triple obertura amb arcs rebaixats, en planta pis, i una petita finestra d’arc de mig punt, a l’altell. En els eixos laterals hi trobem una finestra de llinda recta, en planta baixa, i un òcul ovalat a la planta pis.

  El parament és arrebossat llis i pintat de color crema, sense elements sortints, i amb esgrafiats geomètrics que ornamenten les obertures, tant portes com finestres.

  Està envoltada de jardí, delimitat per una extensa tanca feta de paredat i confeccionada amb pedra calcària de la zona.  I un tram vegetal, que la separa de la via pública (carrer d’Àngel Guimerà i carrer de Narcís Monturiol).

  Destaca un rellotge de sol sense numeració a la façana.

  Torre dissenyada per l’arquitecte Pedro Pigrau, als anys quaranta del segle XX, seguint un estil de recuperació del pairalisme de les masies catalanes. A Matadepera hi ha edificis d’aquesta mateixa tipologia, com són la masoveria de Can Duran, del mateix arquitecte, la torre Matarí o la torre de Serra J. Manic.

  AJUNTAMENT de Matadepera (2009).  Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Matadepera. Volum IV. Catàleg de Béns.