Torre Guillermina
Matadepera

Carrer d’Àngel Guimerà, núm. 56

Pedro Pigrau
    Protecció Parcial (Número 38 del Catàleg de Béns del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal).
    Si (IPA)
    Jordi Montlló Bolart

Torre construïda a imitació d’una masia de tipus basilical on el cos central és més alt que els laterals. És de planta rectangular i consta de planta baixa pis i altell o golfes. La coberta és a dues aigües en el cos central, amb el carener perpendicular a la façana principal, orientada a sud-oest. Truncada transversalment pel carener més elevat. Els cossos laterals són a un aiguavés. El ràfec de teula i d'obra tradicional.

La façana té una disposició compositiva simètrica a partir de tres eixos de verticalitat. A l’eix central hi trobem el portal rodó adintelat, en planta baixa, una triple obertura amb arcs rebaixats, en planta pis, i una petita finestra d’arc de mig punt, a l’altell. En els eixos laterals hi trobem una finestra de llinda recta, en planta baixa, i un òcul ovalat a la planta pis.

El parament és arrebossat llis i pintat de color crema, sense elements sortints, i amb esgrafiats geomètrics que ornamenten les obertures, tant portes com finestres.

Està envoltada de jardí, delimitat per una extensa tanca feta de paredat i confeccionada amb pedra calcària de la zona.  I un tram vegetal, que la separa de la via pública (carrer d’Àngel Guimerà i carrer de Narcís Monturiol).

Destaca un rellotge de sol sense numeració a la façana.

Torre dissenyada per l’arquitecte Pedro Pigrau, als anys quaranta del segle XX, seguint un estil de recuperació del pairalisme de les masies catalanes. A Matadepera hi ha edificis d’aquesta mateixa tipologia, com són la masoveria de Can Duran, del mateix arquitecte, la torre Matarí o la torre de Serra J. Manic.