Torre Francesc Folch (Cal Berna)
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Carrer de Vidal i Ribas, 27 / Passeig de Nadal, 20

  Coordenades:

  41.3824
  2.04681
  420300
  4581647
  Número de fitxa
  08211 - 44
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1911
  Gabriel Borrell i Cardona
  Estat de conservació
  Regular
  Necessita restauració
  Protecció
  Legal
  BCIL 19/10/1988
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  19164
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  0317201DF2801G
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  Construcció de grans dimensions de planta rectangular formada per planta baixa i pis coberta amb terrat a la catalana. La torre, coneguda popularment com cal Berna, se situa emmig d'un terreny enjardinat que dóna al carrer Vidal i Ribas i al Passeig Nadal. El jardí queda reclòs per una paret d'obra culminada per una barana amb reixa de ferro forjat. Tot plegat aïlla la propietat del carrer i permet una entrada principal que cedeix espai a l'entrada de cotxes.
  Les façanes estan visualment dividides per petites cornises en tres cossos, corresponents a les dues plantes de l'edifici i al coronament final. La principal és la que dóna al passeig Nadal, on trobem petits balcons amb balustres. Les obertures responen totes al mateix esquema: són rectangulars amb els angles superiors arrodonits i decorades amb una imposta perimetral que, a la part superior, es remata amb esgrafiats de motius naturalistes. La part superior de l'edifici presenta una combinació de llenç d'obra de formes sinuoses amb barana de ferro forjat que contribueix a alleugerir visualment el conjunt.

  Forma part de la Ruta Modernista de Sant Feliu.

  Francesc Folch i Torras va encarregar a Gabriel Borrell la construcció d'una casa amb jardí al passeig de Nadal que seguia una tipologia singular en relació al plantejament més habitual de l'època basat en la construcció de cases distribuïdes en filera.

  - VIDAL I JANSÀ, Mercè. Arquitectura i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat. 1826-1936. De Pere Serra i Bosch a Nicolau M. Rubió i Tudurí. Sant Feliu de Llobregat: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, 2005. 202 p.