Torre d'en Pujol / Can Riera dels Cavalls
Granollers

Carrer de Josep Umbert, 145-147
    A la zona d'eixampla de Granollers

Eclecticisme
    Historicista
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-060. Protecció de tipus II: Conservació amb reforma condicionada.
    1461815DG4016E0001GS
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

Torre burgesa amb jardí de caràcter força monumental i d’estil eclèctic que està emplaçada en el que, en el seu moment, eren els afores de Granollers, a la carretera de Mataró.

És un edifici aïllat, de planta rectangular, alineat al carrer i format per dos cossos. El del costat de llevant té planta baixa, pis i golfes, amb coberta de teula a dues vessants. El del costat de ponent es caracteritza per una torre mirador de dues plantes més d'alçada, amb coberta plana limitada per una barana emmerletada. Al costat de ponent hi ha encara un altre cos, a manera de porxo de dues plantes, el qual queda obert cap a ponent. Sobre un fort entaulament, té una terrassa limitada per una balustrada.

L’edifici presenta façanes estucades amb especejament carreuat. Les del cos de Llevant es troben coronades per un entaulament que incorpora els respiralls de la coberta i una barana perimetral. Resulten interessants els motius decoratius. Per exemple, les obertures calades de la façana meridional, amb diferents motius geomètrics, les motllures que emmarquen la part superior de les finestres o les grans pilastres del porxo, que li donen un aspecte clàssic (CUSPINERA et alií, 2001).

La casa està envoltada per un gran pati enjardinat on destaca un xiprer. Encara s’hi conserven les quadres dels cavalls que antigament hi havia i que van proporcionar el motiu d’un dels sobrenoms de la casa.

Altres denominacions: Casa Riera

Sembla que aquesta torre burgesa fou construïda a finals del segle XIX (fitxa PEPPA R-060). En un principi hi habitava en Pere Pujol. Després hi van venir els Riera. Aquesta família hi tenia cavalls, i encara es conserven les quadres al pati i, al davant, a l'altre cantó del carrer, el picador (GARCIA-PEY, 1990).

La família Riera procedia de can Puig del Rieral, a Santa Eulàlia, on tenien la casa de can Puig. Cap a mitjans de segle XX eren el matrimoni format per Pere Riera Miquel i Concepció Manté Rovira, una família de profundes conviccions cristianes. Van tenir nou fills, entre els quals Mercè Riera, nascuda el 1944. Seguint el testimoni dels seus pares, Mercè va participar en diverses iniciatives d’orientació cristiana. Entorn de 1997 va crear, amb el suport de Càritas, l’entitat solidària El Xiprer, amb seu a la mateixa casa de can Riera dels Cavalls. Mercè Riera és la responsable d’aquesta fundació que porta a terme tasques de suport a les persones més desfavorides i que disposa d’un menjador solidari a la mateixa casa. Mercè Riera va guanyar el premi “Vallesà de l’any 2006”, un guardó que atorga el diari El 9 Nou per votació popular.

GARRELL I ALSINA, Amador (1960) Granollers, vila oberta, Granollers, Gràfiques Garrell.