Torre del Turó dels Dos Pins
Cabrera de Mar

National Monument Record
    Assentament (jaciment)
    POUM-113; (dins àrea BCIN Burriac)
    Marc Guàrdia i Llorens

Jaciment caracteritzat per la troballa d'una gran torre defensiva d'època ibèrica. La característica principal és que es tractava d'una torre exempta, fet poc documentat a casa nostra on la majoria de torres estan associades a estrsuctures muràries. D'altra banda es localitzaren dues estructures d'hàbitat diferenciades, separades entre sí per una canalització excavada a la roca. Aquest establiment cal datar-lo entre mitjan segle IV aC i inicis del segle II aC. En un moment avançat del segle III aC es quan es construí la potent torre que amortitzaria una de les estructures d'hàbitat.

ZAMORA, D. I GARCÍA, J. (2005): La torre i l'assentament ibèric del Turó dels Dos Pins", Laietania, núm. 16, Mataró, pàgs. 65-143.