Torre del Turó del Pla de Can Vila
Artés

Seguint la BV-4512 agafar el camí de Can Vila, prendre la pista forestal que porta al Serrat.

V-XV dC.
    No es pot observar cap resta per la vegetació.
    diversos
    Jordi Montlló Bolart

Restes d'una torre de defensa o hàbitat, possiblement medieval. S'observa l'enderroc de carreus de pedra concentrat en el vessant d'un turó de forma cònica. La vegetació cobreix en gran part aquest enderroc. També hi ha marges de vinya que es poden confondre amb parets de la construcció. Destaca la presència d'una base de premsa o "torculus" a peu de l'enderroc.

Notícies aportades per Eduard Sánchez. Està molt a la vora del jaciment de Matacans.
    Per la realització del present inventari es va fer una inspecció sobre el terreny a partir de les dades de la Carta Arqueològica, però no es va detectar cap resta de les descrites. Fa dos hiverns una nevada va matar molts arbres (pins) que han quedat trencats a terra cobrint bona part del sòl i dificultant la visibilitat i , fins i tot, el pas.

GUÀRDIA, Jordi (1999). "Torre del Turó del Pla de Can Vila"; dins Carta Arqueològica Bages: Artés. Inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya.