Torre del Cable
Súria

Passeig dels Joncarets
    A la carretera a Balsareny, prop del barri dels Joncarets

Ajuntament de Súria, C/ Ernest Solvay, 13, 08260-Súria
    ARQUEOCIÈNCIA- J.M. Huélamo
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

Torre metàl·lica pintada de color groc de la que pengen dues vagonetes de transport de potassa. Es troba sobre una base de ciment. Presenta la següent llegenda al peu: "En testimoni del transport miner".

Com a dada curiosa, a la col·lecció del senyor Fulgenci Martínez Hernández, de Ca la Catarineta, i inventariat amb el número 35, es conserva un encenedor elèctric i de benzina que el col·leccionista va recollir d'entre la runa, al identificar-ho com a procedent de la cabina de control del cable.

L'any 1962 es va construir el telefèric anomenat el cable, que unia el pou de Cabanasses (o de Anna Maria) i el de Santa Bàrbara, amb la zona de fabricació, on baixaven el mineral en vagonetes. Un precedent estava en el cable que partia de Cardona i del que encara queden, en alguns indrets del terme municipal, els peus de formigó sobre els que s'aixecaven les estructures metàl·liques d'aquest transportador aeri (REGUANT, 1997). Cal dir, també, que es tractava d'un transport perillós i amb pèrdues, especialment, els dies que bufava el vent, per la qual cosa calia tenir sempre vigilància tècnica..

REGUANT i AGUT, Josep (1997) Súria. Història en imatges 1894-1975. Col·lecció "Fotografia històrica", núm. 4. Manresa: Angle Editorial, Centre d'Estudis del Bages.