Torre de l'aigua de l'escorxador
Calella

    Maresme
    C. Rierany Valldenguli, 1; Passeig de les Roques

    Coordenades:

    41.61002
    2.64797
    470668
    4606539
    Número de fitxa
    08035 - 141
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Contemporani
    Noucentisme
    Segle
    XX
    Jeroni Martorell i Terrats
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    BCIL. Acord Ple Ajuntament.
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 8447
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament de Calella. Plaça de l'Ajuntament, 9 08370 Calella
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn-Antequem, S.L.

    Torre d'aigua d'estil noucentista construïda durant la primera meitat del segle XX per proveir d'aigua l'escorxador.

    És una construcció de planta quadrangular i de tres nivells d'alçat. A la part de baix hi ha la porta d'accés i a cada nivell i façana hi ha una obertura estreta i allargada. Des de cadascuna de les cantonades del pis superior arrenquen dues mènsules que sostenen el dipòsit de formigó del coronament. El tractament exterior dels murs és l'obra vista.

    A finals del segle XIX els escorxadors van esdevenir un servei municipal fonamental per les mesures higièniques que es van començar a implantar pel que fa al sacrifici d'animals. Es construïen seguint els paràmetres estètics del moment, motiu pel qual a Catalunya hi ha forces exemples d'escorxadors d'estil modernista i noucentista.

    Jeroni Martorell va realitzar el projecte de l'escorxador i la seva torre d'aigua. Jeroni Martorell i Terrats (1876 -1951) va ser, entre 1915-1951, l’arquitecte municipal de Calella, on va realitzar molts projectes d’obres, per exemple, la balustrada del passeig de Manuel Puigvert, els edificis del mercat, l’escorxador, la biblioteca, l’ampliació de l’hospital, el disseny del Parc Dalmau, la pavimentació dels carrers, la urbanització del carrer d’Amadeu, al mateix temps que enllestia la xarxa de canonades de sanejament i planejava diversos edificis particulars entre els quals sobresurten Can Dalmau i Can Narcís Marrè. Així mateix, en la seva trajectòria professional destaca el seu nomenament l’any 1914 com a Director del Servei de Conservació de Monuments de la Diputació de Barcelona.

    AMAT, J. "Jeroni Martorell i Terrats, un arquitecte per a Calella", a Calella en el temps 1. Calella: Ajuntament de Calella.

    DOMÈNECH, G. (2009). “Els escorxadors”, a Revista de Girona. Girona: Diputació de Girona.

    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Calella (Maresme). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.