Torre de la Riera
Balenyà

XIV-XVII
    National Monument Record
    Defensa
    Marta Lloret Blackburn- Antequem, S.L.

La torre de la Riera és una construcció defensiva d'origen medieval que durant el segle XVII va quedar integrada en l'estructura de la masia. Està situada a l'extrem de mestral de la casa, és de planta quadrangular i conserva tres nivells d'alçat. Al segle XVII van obrir-se a la façana una finestra per pis, d'arc pla de pedra carejada, la del pis inscrita: " IHS / FRANCESCHS RIERA VILA/ EN LO ANY 1683". El parament dels murs és de pedra irregular disposada en filades, amb carreus escairats a les cantonades. La façana de tramuntana està arrebossada i presenta una obertura d'arc pla de pedra al nivell inferior. A l'interior s'hi conserven dues espitlleres situades al nivell superior, on també s'observen les mènsules de pedra que sostenien un altre nivell. El mur de migdia de la torre, d'una amplada notable, va obrir-se en cada pis per comunicar-la interiorment amb la masia.