Torre de Jaume Déu
Sant Feliu de Llobregat

Rambla de la Marquesa de Castellbell, 50

Racionalisme
    Nicolau Rubió i Tudurí
    CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

Es traca d'una casa de petites dimensions de planta baixa i pis. La seva composició es distribueix de forma ordenada, on la proporció i la mesura en són les característiques principals. L'accés elevat de l'ingrés principal es fa a través d'unes escales que donen a una porta rectangular, avui dia de dos batent molt senzills dels anys 60. A banda i banda, hi ha dues finestres. Les tres obertures presenten una decoració a base d'impostes en els brancals que, en la part superior, s'uneixen al fris que se situa sota el balcó del primer pis. Els espais entre les tres obertures es decoren amb motius vegetals estucats que es desenvolupen des d'un punt central en el que s'ubiquen làmpades.
    Al primer pis un balcó central amb barana de ferro forjat. Les dues portes que el donen accés presenten una pilastra amb capitell als brancals, la part superior de les quals toca amb una petita cornisa d'una sola motllura. A partir d'aquí les portes presenten un frontó arrodonit. La part superior de l'edifici presenta una zona central més elevada amb un ócul rodó. La façana està arrebossada imitant carraus de pedra.
    La regularitat de la composició, acosta l'arquitecte al moviment modern de l'arquitectura a través del llenguatge noucentista. Mercè Vidal considera aquesta casa lligada al llenguatge de les Beaux Arts.

Aquesta casa, obra de l'arquitecte Rubió i Tudurí, no ha estat possible identificar-la a l'IPA, tot i que podria ser alguna de les cases amb adreça i descripció imprecisa i, per tant, sense prou elements per identificar-les.

La torre de Jaume Déu va ser concebuda per l'arquitecte Rubió i Tudurí, qui havia intervingut en la projecció de diversos habitatges a la ciutat, com la torre de Francesc Serra (passeig de Nadal, 1) o diverses cases dels carrers de Sant Llorenç, Joan Maragall i Torras i Bages o al passeig del Comte de Vilardaga.

- SANS I FÀBREGAS, Llorenç; GRAS, Mercè. Els carrers de Sant Feliu. Sant Feliu de Llobregat: Patronat Municipal de Cultura de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1989. 95 p.
    - VIDAL I JANSÀ, Mercè. Arquitectura i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat. 1826-1936. De Pere Serra i Bosch a Nicolau M. Rubió i Tudurí. Sant Feliu de Llobregat: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. 2005. 202 p.