Casa de veïns d'Antoni Prats
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Rambla de la Marquesa de Castellbell, 15

  Coordenades:

  41.38042
  2.05179
  420714
  4581422
  Número de fitxa
  08211 - 37
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Modernisme
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1926
  Gabriel Borrell i Cardona
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL 19/10/1988
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  36084 (veure observacions)
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  0716707DF2801F
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  La casa, de grans dimensions, se situa fent xamfrà entre la rambla de la Marquesa de Castellbell i el carrer de Santiago Rusiñol, i es distribueix segons l'esquema tipològic de planta baixa i pis. A la façana principal (Rambla Marquesa) la porta, rectangular, està emmarcada per una imposta que acaba en cresta esglaonada, formant un espai interior en forma de piràmide esglaonada que ha estat decorat amb motius ceràmics de tons blaus que dibuixen formes geomètriques. Aquesta porta està flanquejada per finestres també rectangulars. Al pis superior dues portes arrenglerades verticalment amb les finestres de la planta baixa donen sortida a dos petits balcons rectangulars rematats amb barana de ferro forjat. Les portes tenen els angles superiors arrodonits i estan coronades per una franja de rajoles de ceràmica vidriada emmarcada en una imposta de formes sinuoses que arriba fins la cornisa superior i en la que s'hi ubiquen grans espiralls. En aquesta imposta, i a banda i banda de les obertures, hi ha una aplicació de ceràmica vidriada de forma rodona de color blau. Entre els dos balcons, i coincidint amb la centralitat que marca la porta, es troba un rectangle esgrafiat amb una cistella plena de fruites. La façana que dóna al carrer Santiago Rusiñol distribueix les obertures a la part central i permet veure l'existència d'unes golfes pel conjunt de tres finestres que les il·luminen. Aquesta façana es remata en forma esglaonada i dur al centre una decoració esgrafiada que representa una cistella de fruites emmarcada en un rectangle. La composició de les dues façanes és molt ordenada, i en destaquen les sanefes esgrafiades que coronen les obertures, recorren el mur en forma de fris o emmarquen quadres ornamentals fets amb la mateixa tècnica. Un segon element decoratiu són les rajoles vidriades, les quals aporten un motiu cromàtic a la propietat i són presents als llindes de les finestres que comuniquen amb la rambla, al coronament esglaonat i de forma piramidal de l'entrada principal i a la base de les finestres del primer pis del carrer de Santiago Rusiñol.

  A l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat, l'element que té número d'inventari 19157, situat a la Rambla Marquesa de Castellbell 9) té una descripció que sembla correspondre en realitat a aquesta altra casa del núm. 15 (veure fitxa 57). Per contra, la minsa explicació que dóna l'Inventari sobre l'element número 36084 que s'ubicaria a la Rambla Marquesa de Castellbell no sembla correspondre amb l'element ressenyat en aquesta fitxa.

  La casa de veïns d'Antoni Prats, va ser projectada per Gabriel Borrell el 1926, durant la que sovint s'ha identificat com la seva segona etapa creativa, més propera al moviment noucentista que al modernista.

  - VIDAL I JANSÀ, Mercè. Arquitectura i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat. 1826-1936. De Pere Serra i Bosch a Nicolau M. Rubió i Tudurí. Sant Feliu de Llobregat: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. 2005. 202 p.