Torre de Don Carles
Taradell

National Monument Record
    Defensa
    Ajuntament de Taradell. C. de la Vila, 45. 08552 Taradell
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

La Torre de Don Carles està situada al nucli antic de Taradell, on queda oculta entre les cases que l'envolten. És una torre defensiva del segle XVI des d'on sortia una muralla de la qual només se'n va fer el començament. És de planta quadrangular i té quatre nivells d'alçat, coronada amb una terrassa transitable que està delimitada amb merlets quadrangulars. S'hi accedeix per un portal situat al primer pis, d'arc de mig punt adovellat, amb una estructura metàl·lica moderna i escales que permeten ascendir-hi. Sota d'aquest, a nivell de carrer hi ha un portal d'arc pla de pedra carejada, que donava accés a la presó, coberta amb volta de canó de pedra. Les altres façanes presenten una espitllera i una petita finestra, que com totes les obertures són de pedra vermella, juntament amb els carreus de les cantonades. El parament dels murs és de pedra irregular disposada en filades. A l'interior, s'han refet els forjats dels pisos superiors i s'ha construït una escala que permet anar fins al terrat. De la cantonada de mestral en surt un mur perpendicular de certa amplada però sense continuïtat que acaba a la part posterior d'una casa. Aquest ha estat obert modernament amb una porta de mig punt ceràmica per facilitat el pas de persones d'un costat a l'altre de la torre.

Va ser construïda l'any 1439 per ordre del senyor de Taradell, Don Carles de Cruïlles i Vilademany, tot i que poc després, en el context de la guerra dels remences, va ser incendiada pels partidaris de Bernat Guillem d'Altarriba. A mitjans del segle XVI fou construïda de nou, tot i que inicialment estava previst que fos part d'una fortificació de majors dimensions que no s'arribà a construir.

CATALÀ, P. (1990). Els Castells Catalans. Barcelona: Rafel Dalmau. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.