El Puig
Taradell

Es troba en estat ruïnós.
    National Monument Record
    Defensa
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

El Puig és una masia d'origen medieval que va ser reformada als segles XVI, XVIII i XIX. La part primitiva s'identifica en el volum central, que manté l'estructura d'una torre quadrangular, amb vestigis significatius tals com les restes d'una finestra geminada i una altra de mig punt de tradició romànica. En època moderna i contemporània es van reformar alguns espais interiors i s'hi van adossar sengles volums als laterals, dels quals alguns han estat enderrocats a causa del seu mal estat estructural. El volum principal de la masia es correspon amb una torre de planta quadrangular i tres nivells d'alçat, coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix per un portal d'arc de mig punt adovellat, sobre el qual hi ha una finestra reformada que havia estat biforada de tradició gòtica. També al primer pis, situada a la cara nord, s'hi va trobar una finestra d'arc de mig punt de tradició romànica, que va quedar tapada quan es va adossar un volum en aquest costat de la torre. Aquest és de dos nivells d'alçat i té la coberta a dos vessants. Presenta poques obertures, d'arc pla de pedra carejada, d'arc pla arrebossat o amb llinda de fusta. A la part de migdia s'hi adossa un altre volum que havia estat una masoveria, actualment en estat ruïnós. Un darrer cos s'adossa a la part posterior, constat de planta baixa, pis i golfes i té la coberta a un vessant. En aquest hi ha diverses obertures d'arc pla de pedra carejada. A l'interior s'hi conserven elements destacats com la sala de la torre -a la qual s'accedeix a través d'un portal doble d'arc de mig punt adovellat-, els paviments, sostres, obertures, etc. El parament dels murs de la torre és en alguns trams amb carreus escairats, de majors dimensions a les cantonades, i en altres trams de pedra lligada amb morter. Als volums adossats el parament és en algunes parts de tàpia i en d'altres de pedra lligada amb morter, amb restes d'arrebossat força deteriorat.

Està documentada des del segle XI. És probable que originalment formés part d'una xarxa de torres de guàrdia des d'on s'avisava al castell en cas d'atac. Al segle XIV era una possessió dels Vilademany, senyors del castell de Taradell. Fou fill d'aquests casa Francesc Puig un dels principals capitostes remences de la comarca. La trobem documentada als fogatges de 1497, 1515 i 1553. A l'amirallament de 1854 hi consta Mariano de Bujons de Vic com a propietari.

ADELL, J.A. (2015). Estudi preliminar per una implantació hotelera al conjunt patrimonial del "Mas el Puig" a Taradell. S.E. Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació (2009). Ajuntament de Taradell. Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. PLADEVALL, A. (1995). Taradell: Passat i present d'un terme i vila d'Osona. I dels Orígens a finals del segle XVIII. Vic: Eumo Editorial, Taradell: Ajuntament de Taradell.