Torrassa
Santa Coloma de Cervelló

National Monument Record
    Defensa
    BCIN segons el que estableix el Decret del 22.4.1949
    Cristina Belmonte (iPAT Serveis Culturals)

Al nord-oest del serrat, fora del recinte emmurallat del castell i separada per una petita vall a una cota inferior que el recinte fortificat, hi ha una torre circular coneguda com la Torrassa. És una torre rodona, força arrasada i completament colgada a l'interior per l'enderroc de la seva ensulsiada. Fa entorn els 4 m de diàmetre, i els murs conserven una alçada entorn 1 i 1,50 m. L'estructura està bastida a partir de grans blocs de pedra sense escairar, de mides diverses, lligats amb morter de calç. Es troba completament envoltada de vegetació, i l'extrem oest és el més arrasat. Per la seva tècnica constructiva i tenint present la citació documental de l'existència d'una torre al Montpedrós l'any 1089, sembla versemblant datar aquest vers el segle XI. És evident que aquest element defensiu tenia relació directa amb el Castellnou de Cervelló, ubicat al cim del turó de Sant Antoni, uns metres al sud de la Torrassa. La seva ubicació és estratègica per vigilar la vall baixa del Llobregat. Per arribar-hi cal seguir un petit sender, força sinuós des de la cara nord de l'ermita de Sant Antoni o bé seguir les senyalitzacions que hi ha al turó, per on passen el "Sender de la Font de l'Artiga i la Roca Dreta" i el PR-C-161.

No està registrat com a BCIN Elnom original del castell era Castellnou de Cervelló

Els primers testimonis d'ocupació humana de Santa Coloma es troben al serrat de la Torrassa i al veí cim del turó de Sant Antoni, també anomenat de Montpedrós, i daten d'època prehistòrica. Després d'això, i ja en època medieval en destaquen diferents construccions. A finals del segle IX es va produir la primera ocupació i fortificació del Castellnou de Cervelló que es trobava dins el terme del de Cervelló. Després fou venut l'any 992 pels comtes Ramon i Ermengol a Ènyec Bonfill, que va adoptar Cervelló com a cognom del seu llinatge i que segurament va reforçar o reedificar la fortificació de Montpedrós i hi devia bastir la torre ("Torrassa"), documentada l'any 1089. En l'actualitat, a més de les restes de l'antic castell al cim de Montpedrós, es conserva part de la torre albarrana "La Torrassa, de planta rodona i situada a l'extrem septentrional de la carena del serrat del mateix nom. Aquesta construcció podria correspondre be la torre circular del 1089, però també podria identificar-se amb la "bestorre d'En Rosanes", esmentada el 1391. La fortificació de Montpedrós es documenta com a Castellnou de Cervelló l'any 1292, per distingir-la de l'antic castell de Cervelló, denominat, a partir d'ara, com Castellvell. A banda del castell, i també esmentada en aquella data, hi havia la capella dedicada a Sant Antoni Abat. El Castellnou sembla ser que va quedar força malmès al llarg del segle XV, bé per la guerra Civil Catalana, bé pel terratrèmol del 1428, destrosses de les quals ja no es va recuperar i va quedar abandonat. La capella, però, va ser reconstruïda per iniciativa de la parròquia i del consell de la vila de Santa Coloma entre el 1662 i 1664, després va tornar a quedar abandonada (1836) i l'any 1958 es va tornar a reconstruir per iniciativa popular.

AA.DD (2011) Inventari de Masies i elements singulars del municipi de Santa Coloma de Cervelló. Memòria. SPAL. Diputació de Barcelona PADRÓ, Josep; RIQUELME, Joan (2002) Santa Coloma de Cervelló. Valls: Edicions Cossetània.