Tornamira
Sant Mateu de Bages

De Castelltallat pista direcció W. Predre pista N-W cap a Prat Barrina. A 400 m camí N uns 500 m

XVII-XIX
    En ruïnes
    Catàleg de masies (núm. 80)
    Jordi Piñero Subirana

Petita masia, actualment en ruïnes, emplaçada en un altiplà d'un contrafort septentrional de la serra de Castelltallat. Se'n conserven els murs perimetrals fins a l'alçada de la coberta, tot i que als costats sud i oest s'han esfondrat gairebé totalment. La casa tenia planta rectangular, amb coberts adossats a nord i sud. Disposava de planta baixa més un pis. Interiorment estava compartimentada en tres estances. Els murs són fets de maçoneria i, el del costat de llevant, conserva dues finestres i un portal. L'exterior de la casa és poc visible ja que es troba pràcticament cobert per la vegetació.

Informació oral facilitada per Miquel Ferrer Serra, de cal Sec

En un capbreu de Castelltallat de 1686 fet pels ducs de Cardona una part del mas Tornamira consta unit al mas Utgés. Fins a mitjans de segle XX la casa encara era habitada. Pels volts de 1953 el propietari era Joan Ferrer Grané que, en aquestes dates, va marxar amb la seva família de masover a Soldevila. Posteriorment la casa fou adquirida pels propietaris del mas Biosca.

AA.DD (2017). Memòries Castelltallat. Història popular de la pagesia al municipi de Sant Mateu de Bages. L'Arada, SCCL, p. 44, 95, 127, 162.