Topònim "Besossada"
Sant Adrià de Besòs

Tradició oral
    Historicista
    XII
    Equip de treball de l'Arxiu Municipal de Sant Adrià de Besòs "Isabel Rojas Castroverde" (ASAB)

Topònim que vol recordar el terme concret que s'utilitzava a Sant Adrià, al Barcelonès i al Vallès, per referir-se a les crescudes sobtades del riu Besòs. El Besòs rep aigua de cinc afluents i de diferents torrents i rieres. Les característiques del clima mediterrani que combina una sequera estival més o menys llarga amb una gran variabilitat interanual de precipitacions, uns estius calorosos i uns hiverns moderadament freds. En general, les pluges es registren als mesos freds "des de l'octubre fins a l'abril" i tendeixen a ser curtes i intenses mentre que a l'estiu es produeix un període de sequera. Les pluges de primavera i tardor solen ser les més violentes. La inestabilització sobtada de masses d'aire, a causa de la interacció de l'aire fred amb les aigües marines calentes del principi de la tardor, donen lloc a pluges torrencials que poden descarregar, en un dia, una quantitat d'aigua semblant als valors anuals mitjans de precipitació. Aquest caràcter violent de les pluges els dóna una gran capacitat erosiva. Zamora (1790) descriu així la formació dels besossats en terres de més amunt: "Todas estas rieras (del Vallès) que son en número de 18 o 20, vienen a parar al Besòs de modo que me aseguro el ermitaño (de la muntanya de Montcada) que cuando hay grandes lluvias es tal el ruido y la abundancia de agua que se ve extendiada por todo el Vallés que parece que se va a inundar todo. En efecto, el territorio del Vallès padece de infinito con las inundaciones, cuya causa y remedios merecen un examen muy serio del Gobierno".

De vegades la durada no és tan curta i, així, un exemple de durada extrema d'aquestes pluges ens el proporciona el Sr. Rovira i Costa que reprodueix un text del "Manual del notari Pere Guasch" de l'any 1617: "Fas memoria yo Pere Guasch notari, com a Sant Miquel de setembre del any 1617 comensaren les pluges del cel i duraren fins en 15 de Nohenbre de dit any".

Tenim constància d'una llarga llista de besossades, des del 1135, quan en la donació reial a la Canonja el Molí d'Estadella (al barri de la Verneda) es fa esment del seu estat enrunat a causa d'una riuada. Els anys següents que ens consten són el 1447, 1459, 1617, 1621, 1840, 1842, 1846, 1850, 1862, 1884, 1898,1937 i 1943. També ens consta la del 1962, amb grans desperfectes i onze víctimes mortals. Així com les del 1971 i 1987.

GUAITA, P; BOJ, I. (Coord.)(2007): "La Riudada de 1962 a Sant Adrià". https://sites.google.com/a/xtec.cat/mfuentes/viure-sant-adria/les-riuades-del-besos-les-besossades