Tombes dels Bassis
Rupit i Pruit

A escassa distància al nord-est del mirador dels Bassis, sota el pla de la Palomera

X-XII
    Erosionades.
    Científic/Cultural
    Adriana Geladó Prat

Dues tombes situades en un dels vessants més feréstecs de la muntanya, damunt d'una gran llosa plana. Estan excavades a la roca i orientades de nord a sud. Estan disposades en paral·lel i separades uns 60 centímetres l'una de l'altra. Presenten una planta allargada amb els extrems arrodonits, amb uns dos metres de longitud per uns 60 centímetres d'amplada aproximada i uns 25 centímetres de profunditat. Han perdut les lloses que les cobrien i corresponen a dos individus adults.

L'element està inclòs dins dels límits de l'Espai Natural Protegit del Collsacabra.

Aquest tipus de sepultures excavades a la roca de forma corbada pertanyen al tipus anomenat pisciforme. Podrien datar del segle X, en posterioritat a la invasió musulmana i anterior a l'afermament del poder comtal.

ADELL I GISBERT, Joan Albert [et al.] (1984). Osona II. Col. Catalunya Romànica, 3 Barcelona: Enciclopèdia Catalana, p. 464-465.

PARÉS I GANYET, Quirze (1985). La despoblació rural i les masies del Collsacabra. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, p. 35, 398, 487.

SERRA I CLOTA, Assumpta (1993-1994). Memòria de les campanyes de prospeccions arqueològiques en el sector Rupit-St Joan de Fàbregues. Consultat 13 novembre 2020, des de http://calaix.gencat.cat/handle/10687/428473

VINYETA, Ramon (1998). Rupit. Guia turística. Rupit: Mª Estrella Dorca i Aragonés, p. 60-61.