Tombes de l'Esquís
Taradell

Vessant est i sud-est del turó conegut amb el nom de Serrat de l'Esquís

Parcialment destruït.
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Dídac Pàmies-Antequem, S.L.

Es tracta d'una zona de necròpolis on actualment es conserven un total de vuit tombes de lloses, tot i que en un passat se'n podien identificar fins a una vintena no obstant, a principis del segle XX, les lloses varen ser arrencades per a la pavimentació de l'era de l'Esquís.Tot i la poca ceràmica extreta, alguns autors situen cronològicament el jaciments vers l'època romana tardana.

El jaciment arqueològic ha estat objecte de diverses intervencions, dues seguint metodologia arqueològica i altres amb l'objectiu de buscar objectes de valor. L'any 1920, la Secció d'Exploracions del Centre Excursionista de Vich realitzà una primera campanya i es publicaren els resultats al Butlletí de l'esmentada Secció, l'any 1922. El material extrets i una petita ressenya es troben avui dia al Museu Episcopal de Vic. La segona campanya arqueològica es va dur a terme l'any 1965 per part del grup d'excavacions del Centre Excursionista de Vic, que intervingué en tres tombes, identificant diversos individus i fragments de ceràmica grisa.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic. Taradell (Osona). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.
    Butlletí de la Secció d'Exploracions del Centre Excursionista de Vic, núm. 8, setembre de 1922, pag. 38-39.