Tines d'El Verdaguer
Avinyó

Avinyó
    a l'interior del Verdaguer

Marc Cucurella Pinilla

Conjunt de sis tines situades a l'exterior de la casa, dins el pati, sota d'una estructura que també guarda les premses, carretó i màquina de ventar. Les sis tines estan disposades de dos en dos, i en desconeixem la quantitat de vi que hi cap a cadascuna d'elles.

La masia és ja documentada al segle XVI, al fogatge de l'any 1553 on hi ha referenciat "Jaume Verdaguer, Benent Verdaguer i en Miquel en casa de'en Barraquer" com a homes de la parròquia i terme d'Avinyó. La gran obra de la masia correspon al segle XVII i, més endavant, a l'any 1775 fou construïda la nova façana de migdia amb la galeria porxada i els esgrafiats per Pau Verdaguer.

- FERRER I ALÒS, Llorenç (1996). "Les cases Verdaguer i Abadal d'Avinyó" a Masies i cases senyorials del Bages. Manresa, Angle Editorial, pàg.70 - 91.
    - Inventari de rellotges de sol dels Països Catalans. Societat Catalana de Gnomònica. Http://www.gonomonica.cat.
    - SOCIETAT CATALANA DE GNOMÒNICA (2004) Rellotges de sol de Catalunya. Ed. Efados.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.