Cal Verdaguer
Avinyó

Plaça Major, n.25; Avinyó
    Plaça Major, núm. 25

Noucentisme
    Bo
    Hi hagué una restauració el 1988 dels esgrafiats de la façana duta a terme per la Generalitat de Catalunya.
    BCIL: 581, DOGC (08-11-1989)
    si, IPA
    Ref. cad.: 47202DG1345S
    Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta rectangular amb la façana principal orientada a llevant. Aquesta façana presenta una gran galeria amb tres nivells ben proporcionats d'obertures d'arc de mig punt, i hi ha presència d'esgrafiats fets del 1722. A la façana que dóna a la plaça major, hi ha dos cossos diferenciats. Un de més petit i rectangular, situat a orient, més antic que l'altre i on podem observar la llinda amb la inscripció: "Joan Verdaguer 1670). L'altre cos, més occidental té la figura més quadrangular i és el que dóna tan a la plaça major com al carrer Barnola. Es tracta d'un dels edificis principals del poble. El rellotge de sol que hi ha a la façana de migjorn està inventariat a l'Inventari de Rellotges de sol dels Països Catalans.

La masia és ja documentada al segle XVI, al fogatge de l'any 1553 on hi ha referenciat "Jaume Verdaguer, Benent Verdaguer i en Miquel en casa de'en Barraquer" com a homes de la parròquia i terme d'Avinyó. La gran obra de la masia correspon al segle XVII i, més endavant, a l'any 1775 fou construïda la nova façana de migdia amb la galeria porxada i els esgrafiats per Pau Verdaguer.

- FERRER I ALÒS, Llorenç (1996). "Les cases Verdaguer i Abadal d'Avinyó" a Masies i cases senyorials del Bages. Manresa, Angle Editorial, pàg.70 - 91.
    - Inventari de rellotges de sol dels Països Catalans. Societat Catalana de Gnomònica. Http://www.gonomonica.cat.
    - SOCIETAT CATALANA DE GNOMÒNICA (2004) Rellotges de sol de Catalunya. Ed. Efados.
    - TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.